Conferința Europeană pentru Politici de Arhitectură „Future Shapers” (ECAP) - Daescu Bortun Olteanu
PR, Agentie, Daescu Bortun Olteanu
15953
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15953,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-14.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Conferința Europeană pentru Politici de Arhitectură „Future Shapers” (ECAP)

About this project

Client: Ordinul Arhitecților din România (OAR)

Data: 12 iunie, 2019

Locație: Aula, sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, București

Participanți: 300 invitați naționali și internaționali (experți europeni din domeniul arhitecturii, reprezentanți ai autorităților centrale și ai autorităților publice locale)

Rezultate: 36 de materiale media cu un reach aproximativ de 700.000 

 

Context:

Conferința Europene pentru Politici de Arhitectură „Future Shapers” a fost organizată în premieră în România, în contextul în care țara nostră a fost deținătoarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019. Evenimentul, organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ordinul Arhitecților din România, a reunit 15 speakeri internaționali care au abordat subiecte de actualitate privind impactul politicilor de arhitectură la nivel european și exemple de bună practică din mai multe țări europene. 

Evenimentul a oferit o oportunitate unică factorilor de decizie din România să găsească o platformă de inspirație și răspuns pentru problemele actuale din domeniul arhitecturii și urbanismului, precum locuirea, calitatea spațiului public și alte subiecte privind durabilitaea mediului construit. 

Pe lângă informațiile valoroase oferite de invitați, în cadrul conferinței s-a semnat o declarație comună între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ordinul Arhitecților din România care vizează dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitectură, demers important pentru România. Prin dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitectură, România se alătură țărilor care folosesc acest deziderat la nivel de politică publică în linie cu obiectivele asumate de comunicatea europeană. 

„Suntem martorii unui moment important, când specialiști din toată Europa au dezbătut rolul, instrumentele și rezultatele unor politici publice în domeniul arhitecturii, contribuind, astfel, la o abordare unitară a acestor problematici. O arhitectură durabilă şi un design urban de calitate înseamnă localităţi competitive şi atractive, investiţii şi turism, iar toate acestea se reflectă în creşterea calităţii vieţii oamenilor”, a precizat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu.

La rândul său, Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România, a afirmat: „Pentru că împărtășim responsabilitatea comună privind mediul construit în care trăim (și petrecem în medie 90% din timp în clădiri), definirea unei politici publice este pasul logic de făcut. Dar trebuie să fim conștienți că politicile publice bune pentru arhitectură necesită o asumare puternică, pe termen lung, a mediului politic, care să recunoască și să asigure implementarea mecanismelor complexe necesare pentru a utiliza politicile publice”.